Chappaqua Transformation

Uncategorized

Photography by Peter Krupenye

Project Team

Architect: David Contelmo Architects

Remodeler: Legacy Construction Northeast

Interior Designer: Stacey Klein

This existing 1980’s colonial was completely renovated, inside and outside. The existing home was approximately 6,500 square feet, but only 200 square feet of living space was added. The challenge was to renovate most of the rooms of the home by increasing detail, warmth, and flow. The house was large, so spaces were re-purposed, making room for some new spaces. The remodeler felt that the success of the design was in the efficient re-use of space, without requiring additions to the footprint.

This slideshow requires JavaScript.

The entire exterior was stripped of its siding, windows, and roofing, as well as the front porch and dormer. The interior received new flooring, doors, and moldings. The more formal/public spaces remained the same size, but each received coffered ceilings and/or wainscoting. The kitchen was re-designed by trading the peninsula for an island, a maze leading to the dining room is now a separate dry pantry and walk-through butler’s pantry and the breakfast room and family room are now separated by a low wall with storage.

This slideshow requires JavaScript.

To provide more indoor-outdoor living, 12-foot-wide sliders were added between the family room as well as a new 450 square foot screened porch, with a fireplace and vaulted ceiling. The main corridor and mudroom corridor had the greatest amount of wasted space. Adjacent to the family room, two closets were combined to create a three-person homework room. The mudroom corridor now has a separate room for coats, shoes, and miscellaneous storage, with built-ins lining the corridor walls.

This slideshow requires JavaScript.

On the second floor, all of the rooms received new finishes, with built-ins in all of the kid’s bedrooms. The owner is an avid “crafter” and her craft room was too small and doubled as a laundry room.

This slideshow requires JavaScript.

Space was borrowed from the adjacent TV room to enlarge the craft room and create a separate laundry room. The greatest challenge was to re-arrange the master suite. The solution was to re-locate the door to the closet/bath from the bedroom, allowing the bed to be placed on the proper wall. The bath and closet were completely redesigned with higher ceilings and wall-to-wall storage.

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply