Blending Past with Present

Uncategorized

Photography by Blake Mistich

Within the heavenly Texas Hill Country lies an exceptional, newly remodeled home called “Pine Creek Place” located on the edge of the historic district in Fredericksburg, Texas. The home sits on less than six-tenths of an acre, the result of highly sought-after original town lots being split and sold off throughout many years. The surrounding neighborhood displays a kaleidoscope-style fusion of Pioneer, Victorian, Mid-Century bungalows and saltbox style homes.

BEFORE

This slideshow requires JavaScript.

Originally built in 1972 with no significant updates since, Pine Creek Place began with a total of 2,776 square feet including the carport. Ultimately, 1,551 square feet were added to the home making it a total of 4,327 square feet. Not only did the family need more space added to the original saltbox style home, but necessary updates required gutting to the studs, new wiring and re-plumbing. The challenge was to convert the cramped 1970’s saltbox into an inviting place, suitable for entertaining, while respecting the original building form.

AFTER

This slideshow requires JavaScript.

Additions were designed to blend with rather than overpower the surrounding historic neighborhood. Because the home faces a busy street, the new plan had to drown out the noise while retaining an open feel. In addition to the noise, the street also falls victim to flooding during the unpredictable Texas rains. Pine Creek Place felt the negative effects, so it was necessary to solve the issue before more damage was done. A traditional low pioneer-style wall accompanied by a contemporary dry-stacked wall and a steel and cypress custom-built gate was added to the exterior of the front yard, baffling traffic noise and solving the flooding issue while providing a layering effect from the streetscape, giving the home depth and interest.

Xeriscaping was then added surrounding the front of the property to conserve water usage. The 1970’s porch was removed and replaced with one with a softer, more appealing aesthetic. Smooth plaster was added to the exterior of the house, and shingles were incorporated to the front porch awning to help soften the look.

The full article, written by Richard Laughlin, can be viewed in the 2016 Fall Issue of Best in American Living.

 

Leave a Reply