Argyle Remodel

Uncategorized

Photography by Dror Baldinger

Project Team
Architect: Craig McMahon Architects
Remodeler: Resonable Remodelers
Interior Designer: Kate Kingman Interiors
Developer: Madison Marceau

This 1930’s era original Sears and Roebuck home design was one of three similar era craftsman houses built on a prestigious Street in San Antonio, Texas. The typical floor plan for that time period included enclosed rooms for each space and small bedrooms which would require serious effort to restore and improve. During the last 50 years, as a result of several roof and porch modifications, the home lost much of its unique character. The new owners needed to update the home to meet the needs of a growing family-with a very tight budget. The home had been vacant for a long period and while it was in good shape, it was also in need of serious updating for all living spaces and building systems.

Photography by Dror Baldinger
Photography by Dror Baldinger

Since the home still had some original design elements intact, the goal was to see how close the remodelers could come to the original California craftsman bungalow styled home. This was achieved by researching the existing available Sears and Roebuck plan books.

Photography by Dror Baldinger
Photography by Dror Baldinger

After locating an original design from the Sears and Roebuck, a design concept emerged. The idea was to open up the existing house as much as possible while respecting the original craftsman details. The front of the home had been significantly modified over the years so a key design goal was to return the covered front entry porch found and French doors which are now located where there were existing window openings. Hidden under the homes modified exterior were the original 20’s era deep painted wood overhangs and wood detailing.

Photography by Dror Baldinger
Photography by Dror Baldinger

The main goal of the interior remodel was to make the central kitchen a more open and inviting area, while maintaining the original cabinetry details. Opening the home from front to back would allow much needed light to enter all rooms and create a more fluid living space. A small master addition was added which incorporated low sloping and large overhangs roof elements. A shared master porch and a new family room expanded the home, which makes it perfect for entertaining or enjoying a quiet evening under the stars.

Photography by Dror Baldinger
Photography by Dror Baldinger

 

 

Leave a Reply