A Garage Remodel and Retreat in Wayzata

Uncategorized

Photography by Landmark Photography

The clients were attached to their Wayzata, Minnesota home but needed more space and a retreat for recreation and entertaining. An existing detached two-car garage offered the ideal base for expansion, and the remodel also provided the opportunity to physically and visually unite the garage and main house. The stucco-clad, European-inspired cottage and shingle-covered Craftsman-style garage did not have much in common prior to the remodel. The end result is a unified whole, and the homeowners’ goals were achieved with minimal yet effective visual impact.

This slideshow requires JavaScript.

The lot’s road frontage showcases the house at an oblique angle and the garage head-on, making the garage a prominent first-impression. The biggest challenge was to minimalize the visual impact of the additional space above the garage while still adding ample space for the homeowners. The perfect solution presented itself as a gable-ended addition to the garage and a half-story above, allowing for a sport court and entertaining space that have a right-sized street presence.

This slideshow requires JavaScript.

To visually tie the two structures together, the team pulled the gable forward and added gable-roofed dormers and a bridge between the garage and main house. This created a better visual harmony with the existing peaks of the home’s roofline. In addition, board-and-batten siding was added to the upper level of the stucco home and roof shingles were replaced to match the new roof on the addition.

This slideshow requires JavaScript.

The amount of space added – more than 1,100 sq. ft. – is more evident in the view from the back, where it is less conspicuous.

This slideshow requires JavaScript.

A favorite feature of the remodel is a tiny loft that hovers above a pair of windows overlooking the sport court. Adding visual interest to the space, it serves as a retreat-within-a-retreat. The half-story living area is flooded with light from both sides, and small windows overlook the 20′ x 30′ sport court.

This project earned Gold at the 2017 Best in American Living Awards ceremony held during the 2018 International Builders’ Show.

This design also won a 2017 American Residential Design Award (ARDA) from the American Institute of Building Design.

Architect/Designer | Royal Oaks Design
Builder | Pillar Homes Partner, Inc.
Interior Designer and Interior Merchandiser | The Sitting Room
Land Planner | Gronberg & Associates
Photography | Landmark Photography

 

Leave a Reply